Caut un whisky pe gustul meu! Jim Beam White

Inspirat de Radu Dumitru cu al său Tur al Burgerilor şi împins de la spate de recordul de vizitatori pe care l-am atins cu acest text, azi voi da startul proiectului: Caut un whisky pe gustul meu! Nu sustin că am experienţa în a degusta astfel de băuturi, nu mă recomanda nimic, această expertiză este făcută doar pentru că mi-ar plăcea să găsesc un whisky pe gustul meu. Incep cu Jim Beam White, un bourbon cunoscut, un brand legendar, iar cifrele susţin că este cel mai vândut bourbon. Cel face atât de apreciat şi vândut?

 

Jim Beam este un bourbon produs şi vândut pentru prima oară de Boehm, un imigrant german ajuns în Kentucky, în 1795 sub numele Old Tub. Ulterior Boehm schimbându-şi numele în Beam. Procesul prin care este obţinut acest bourbon este interesant, prin fermentarea şi distilarea unui must de cereale, dintre care porumb în proporţie de peste 51% din compoziţie, şi produs doar pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. O caracteristică importantă ar fi învechirea bourbonului în butoaie noi de stejar, carbonizate pe interior, în care whisky-ul se ţine cel puţin doi ani.

 

 

Jim Beam White – preţ


Am cumpărat dintr-un supermarket o sticlă de Jim Beam White de 0.7l, 40% volum alcoolic şi cu o vechime de 4 ani cu preţul de 56 de lei. Am observat că preţul diferă de la supermarket la supermarket, ajungând chiar şi la 60 de lei sticla de 0.7l. Recomand un search pe site-uri, la o căutare superficială am vazut că aş fi putut da doar 50 de lei.

 

Evitaţi site-urile care precizeaza în tag-urile produsului “100% original, cel mai mic preţ etc”. Iar dacă preţul este cu foarte mult sub preţul pieţei, cu siguranţa nu conţine ceea ce scrie pe etichetă.

 

Caut un whisky pe gustul meu! Jim Beam White (2)

 

 

Jim Beam White – sticla şi eticheta


 

Sticla e un clasică şi aduce a carafă de whisky. Sunt de părere că sticlele dreptunghiulare, cu laturile rotunjite, sunt mai potrivite pentru astfel de băuturi faţă de sticlele cu un aspect rotund. Oferă whisky-ului un aer special, nobil.

 

Pe etichetă se află faimoasa siglă, acel sigiliu Jim Beam, iar undeva mai jos vedem unde şi de către cine este distilat şi îmbuteliat acest bourbon: James B. Beam Distilling CO. Curiozitatea e că Beam Suntory, grupul distrubuitor de băuturi spirtoase, a devenit subsidiară a Suntory Holdings of Osaka din 2014. Nu trebuie să ne temem, japonezii au unele dintre cele mai bune tipuri de whisky.

 

Tot pe etichetă sunt imprimate busturile bărbaţilor Beam care au contribuit la succesul băuturii: Jacob Beam, David Beam, David M. Beam, Colonel James B. Beam, T. Jeremiah Beam, Booker Noe si Fred Noe. Stiaţi ca Booker Noe a produs si Booker’s, un bourboun nediluat, nefiltrat, aţa cum spunea Booker Noe “direct din butoi”?.

 

 

Caut un whisky pe gustul meu! Jim Beam White (6)

 

Jim Beam White – culoare, miros, gust


 

Obişnuiesc ca după ce torn în pahar, să las lichidul 3-4 minute pentru a respira iar aromele să devină mai calme. Pentru un nas neexperimentat, la fel cum e şi al meu, se simte un miros de alcool foarte puternic. Personal mirosul de alcool m-a lovit direct în susul nasului. Bourbonul fiind ţinut in butoaie arse pe interior (click aici pentru a vedea procesul) împrumută culoarea de caramel, în schimb la miros nu simt deloc afumătură. Multi spun că se simte un miros ars, vanilie, caramel. Poate nu am eu experienţă.

 

La gust chiar imi place. Nu e amar mai deloc, chiar are o tentă dulce, dar din nou tăria se simte pe tot gătul. După ce am amestecat cu două picături de apa, mirosul de tărie a devenit mai blând, la gust parcă e şi mai dulce, dar alcoolul rămâne. Pana la urmă e un bourbon de 40% alcool. Dacă beau acest pahar sunt şanse mari să nu finalizez textul azi.

 

Caut un whisky pe gustul meu! Jim Beam White (5)

 

Jim Beam White – cu ce îl mixam


 

La temperatura camerei şi cu puţina apă! Fără gheaţa, fără Cola, fără energizante. Chiar nu merită să stricăm un astfel de gust. Poate când suntem la o petrecere şi nu vrem să o încheiem rapid, ţinând cont că alcoolul e în proporţie de 40%, indicat e să punem gheaţa pentru a dilua alcoolul.

 

Caut un whisky pe gustul meu! Jim Beam White (3)

 

0 Comments

Leave a Reply